Jump to content

A Może By Tak Mały Faq?

• You cannot reply to this topic
1 reply to this topic

#1 WiecekBiz

Etomite Forum Newbie

• Member
  • 1 posts

Posted 27 February 2006 - 06:48 PM

Alpha - a może by tak zrobić mały FAQ dla początkujących z ETO? Googlowałem trochę po polskich stronach, ale chyba w polslce ETO jest chyba jeszcze mało popularne.

Chodzi mi o takie pierdoły, jak dodawanie snippet-ow, chunk-ow (co to właściwie jest?). Ja np. dodałem snoppeta, ale nie mam pojęcia co dalej zrobić z tym [[nazwa snippeta]]. Przyznam się szczerze, że nigdy w życiu z żadnego CMS-a nie korzystałem, wiec może dlatego nie mam o tym pojęcia ;p

#2 Tyfus

Etomite Forum Newbie

• Member
  • 11 posts

Posted 13 March 2006 - 01:48 PM

Mam nadzieję że troszkę rozjaśnmiłem :)

Zarządzanie zasobami jest kolejną istotną funkcją systemu, i było jednym z kryteriów wyboru tej aplikacji jako najciekawszego rozwiązania. Osobne menu przeznaczone do tego celu zawiera ogromne możliwości. Podzielone jest na cztery działy: „Zarządzanie szablonami” (Manage templates), „Zarządzanie fragmentami kodu PHP” (Manage snippets), „Zarządzanie fragmentami kodu HTML” (Manage chunks), „Zarządzanie słowami kluczowymi” (Keywords).
1. Zarządzanie szablonami – Możemy tam dowolnie modyfikować lub tworzyć nowe szablony używane przez dokumenty znajdujące się w naszym systemie. Gotowe wzorniki możemy pobrać z Internetu, bądź napisać swoje własne.
2. Zarządzanie fragmentami kodu PHP– Tutaj znajdują się nasze moduły. Część z nich pochodzi z domyślnej instalacji systemu zarządzania treścią. Zbudowane są z czystego kodu PHP, aby przystosować je do działania z polską stroną WWW niezbędne są drobne poprawki. Starą wersję skryptu możemy zapisać jako kopię bezpieczeństwa, i wprowadzać zmiany bez obaw, że coś się nie powiedzie. Jest to najprostsza a zarazem najbardziej przejrzysta metoda zarządzania modułami spośród ogólnodostępnych systemów CMS.
3. Zarządzanie fragmentami kodu HTML – Podobnie jak w powyższym przypadku, zarządzanie dotyczy modułÃ³w zbudowanych tylko z kodu HTML.
4. Zarządzanie słowami kluczowymi – Dodawanie, edycja oraz kasowanie słÃ³w kluczowych umożliwia czwarty rozdział menu Zarządzanie zasobami. W łatwy sposób możemy stworzyć oraz utrzymywać w porządku listę słÃ³w, które będą dodawane do dokumentów zgodnie z naszymi zapotrzebowaniami.

Powyższe pochodzi z mojej pracy dyplomowej.

Co do [[nazwa snippeta]]
Zamieść taki kod w jedym z dokumentów i zobacz co się stanie. Jeśli będziesz miał jakieś bardziej szczegółowe pytania jeśli dam radę to odpowiem.

Jeśli chodzi o FAQ to zamieszczam większy kawałek pracy. Należy pamiętać że jest to wyrwane z kontekstu, a opisuje pobieżnie menu.
Etomite faq polish

Edited by Tyfus, 13 March 2006 - 01:54 PM.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users