Witam.
Chcialem zauwazyc ze jako jedyny CMS etomite rozwiazal blyskawicznie sprawe kilku stron na jednej bazie.
Dlatego chcialbym wybrac go na moje strony komercyjne .
Mam pytanie czy licencja GPL w wypadku tego CMS zezwala na usuniecie info o tym ze to etomite, jak to pozwalaja inne CMS oczywiscie nie wszystkie.
Czy jest to platne ewentualnie jak zrobic to legalnie
pzdr.
Info O Cmsie Na Stronie Www A Licencja
Started by zakopiec, Apr 06 2006 04:36 PM
5 replies to this topic
Posted 06 April 2006 - 04:36 PM
Posted 08 April 2006 - 03:02 PM
Na stronie głÃ³wnej jest taki punkt:
Przy czym na pewno widziałem gdzieś topic na forum, gdzie było powiedziane, że autorzy myślą o pewnej zmianie licencji, ponieważ są cwaniaczki, którzy nie dodają dosłownie nic od siebie, poza zmienieniem wszystkich wystąpień słÃ³wka ETOMITE na np. NaszPrywatnySuperCMS i nie dorzucą nawet centa do skarbonki.
Ja osobiście zostawiam w pełni info w kodzie w postaci komentarza i zawsze gdzieś dorzucam (może i niewielki, ale jednak widoczny) link do etomite.com - choćby po to, żeby móc zostawić adres strony w dziale Etomised Sites.
How much Does Etomite Cost?
Etomite is OpenSource (GPL), which makes it free to use. If you want to remove the Powered By Etomite text from your website template, then you must make a donation. Other than that, the only costs you have are for your webhosting!
Etomite is OpenSource (GPL), which makes it free to use. If you want to remove the Powered By Etomite text from your website template, then you must make a donation. Other than that, the only costs you have are for your webhosting!
Przy czym na pewno widziałem gdzieś topic na forum, gdzie było powiedziane, że autorzy myślą o pewnej zmianie licencji, ponieważ są cwaniaczki, którzy nie dodają dosłownie nic od siebie, poza zmienieniem wszystkich wystąpień słÃ³wka ETOMITE na np. NaszPrywatnySuperCMS i nie dorzucą nawet centa do skarbonki.
Ja osobiście zostawiam w pełni info w kodzie w postaci komentarza i zawsze gdzieś dorzucam (może i niewielki, ale jednak widoczny) link do etomite.com - choćby po to, żeby móc zostawić adres strony w dziale Etomised Sites.
Edited by TomaszTopa, 08 April 2006 - 03:02 PM.
Posted 19 April 2006 - 12:30 PM
Też jestem zainteresowany tym tematem.
Czasami chętnie bym zapłacił za możliwość usunięcia linka.
Macie jakieś sugestie jaka kwota byłaby przyzwoitym "zadośćuczynieniem"?
Osobiście wolałbym jasno określoną opłatę - powiedzmy 25$ od instalacji.
Czasami chętnie bym zapłacił za możliwość usunięcia linka.
Macie jakieś sugestie jaka kwota byłaby przyzwoitym "zadośćuczynieniem"?
Osobiście wolałbym jasno określoną opłatę - powiedzmy 25$ od instalacji.
Posted 10 May 2006 - 07:15 AM
No właśnie.
Dobrze było by wiedzieć, ile autorzy chcieli by dostać jako "dotację".
Sam chętnie bym z tego skorzystał...
Z drugiej strony - pozostawianie informacji o tym na jakim cms-ie działa strona jest też potencjalnie ryzykowne ze względu na buraków atakujących dziury w popularnych systemach
Dobrze było by wiedzieć, ile autorzy chcieli by dostać jako "dotację".
Sam chętnie bym z tego skorzystał...
Z drugiej strony - pozostawianie informacji o tym na jakim cms-ie działa strona jest też potencjalnie ryzykowne ze względu na buraków atakujących dziury w popularnych systemach
Posted 22 May 2006 - 01:28 PM
@lunar: Myślę, że jeżeli ktoś zechce zabusować etomite, to będzie musiał być bardzo zawzięty, no i z racji niepopularności tego systemu troszkę się naszuka.
Posted 05 June 2006 - 07:20 PM
TomaszTopa, on Apr 8 2006, 05:02 PM, said:
Ja osobiście zostawiam w pełni info w kodzie w postaci komentarza i zawsze gdzieś dorzucam (może i niewielki, ale jednak widoczny) link do etomite.com - choćby po to, żeby m�c zostawić adres strony w dziale Etomised Sites.
Gdzieś przeczytałem że powninien być link w postaci "Content managed by the Etomite Content Management System" (prócz komentarza w kodzie) więc napisanie samo np "powered by etomite" jest chyba niezgodne z licencją.
Ale znów "How much Does Etomite Cost [...]If you want to remove the Powered By Etomite text from your website template [...]" oznacza iż "powered by etomite" wystarcza.
Więc jak to jest w końcu? Może ktoś mi pomoże i wyjaśni tą kwestie.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users