Jump to content

Kilka pyta?Ö‚Äû od pocz?тĶtkuj?тĶcego u?Ö¬ºytkownika.

• You cannot reply to this topic
3 replies to this topic

#1 zoidberg

Etomite Forum Newbie

• Member
  • 2 posts

Posted 25 May 2006 - 11:04 AM

Witam,
W poszukiwaniu cms'a który obsługiwałby beztabelkowy layout oraz standardy sieciowe trafiłem kilka dni temu na etomite. Przeczytałem dokumentację ze strony głównej, polski faq ale mam kilka pytań:

1. Snippets
Jak sprawić aby snippet "NewsListing" był wykorzystywany przez stronę tzn mam w menu link "News" i po kliknięciu w niego otwiera się strona z najnowszymi newsami. Generalnie co trzeba zrobić aby snippet był wykorzystywany przez stronę.

2. Templates
Dokumentacja nigdzie nie podaje gdzie trzeba umieścić styl css. I dlaczego w katalogach zawierających zainstalowane z systemem templatki jest utworzony katalog snippets ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Adam

#2 TomaszTopa

Etomite Forum Newbie

• Member
  • 39 posts

Posted 25 May 2006 - 01:15 PM

View Postzoidberg, on May 25 2006, 11:04 AM, said:

Jak sprawić aby snippet "NewsListing" był wykorzystywany przez stronę tzn mam w menu link "News" i po kliknięciu w niego otwiera się strona z najnowszymi newsami. Generalnie co trzeba zrobić aby snippet był wykorzystywany przez stronę.

Aby uruchomić snippet wystarczy umieścić jego nazwę w podwójnych kwadratowych nawiasach w treści strony lub szablonie. Czyli na przykład chcemy umieścić gdzieś te nasze newsy - po prostu wklejamy w treści [[NewsListing]] (lub aby wymusić wykonanie skryptu na cache'owanej stronie: [!NewsListing!]) - i to wszystko.

2. Templates
Dokumentacja nigdzie nie podaje gdzie trzeba umieścić styl css. I dlaczego w katalogach zawierających zainstalowane z systemem templatki jest utworzony katalog snippets ?
Style CSS umieszczasz po prostu w zewnętrznym pliku i tyle. Najzwyklej w świecie robisz plik np. style.css, który wrzucasz w katalog główny i w kodzie HTML template'a odwołujesz się do niego poprzez
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />

Etomite pozwala Ci używać dowolnego szablonu na świecie, który zamiast umieszczany w statycznym pliku .html, po prostu jest trzymany w bazie danych.

#3 zoidberg

Etomite Forum Newbie

• Member
  • 2 posts

Posted 25 May 2006 - 02:50 PM

Dziękuje za szybką odpowiedź, miałbym jeszcze takie pytanie:
czy za pomocą edytora TinyMCE da się uzyskać możliwość wstawienia linka Full Story ? Z tego co widze można jedynie zrobić to wstawiając komentarz <!--FullStory--> w trybie wstawiania html. Dla mnie nie ma problemu natomiast tworzę strone na której wiadomości publikować bedą użytkownikcy "nietechniczni" więc chciałbym aby wprowadzanie nowych wiadomości było jak najłatwiejsze.

pozdrawiam

Adam

#4 TomaszTopa

Etomite Forum Newbie

• Member
  • 39 posts

Posted 27 May 2006 - 08:58 PM

View Postzoidberg, on May 25 2006, 02:50 PM, said:

Dziękuje za szybką odpowiedź, miałbym jeszcze takie pytanie:
czy za pomocą edytora TinyMCE da się uzyskać możliwość wstawienia linka Full Story ? Z tego co widze można jedynie zrobić to wstawiając komentarz <!--FullStory--> w trybie wstawiania html. Dla mnie nie ma problemu natomiast tworzę strone na której wiadomości publikować bedą użytkownikcy "nietechniczni" więc chciałbym aby wprowadzanie nowych wiadomości było jak najłatwiejsze.

Sorry za późną odpowiedź - coś powiadamianie o postach szwankuje...

Sądzę, że dużo łatwiej będzie zmienić po prostu ciąg znaków na którym ma być "łamany" tekst. Zamiast <!--FullStory--> po prostu wstaw w snippecie np. ##CZYTAJDALEJ## i nie będzie problemu z wstawianiem tego przez edytor graficzny.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users