Etomite dla strony używa kodowania z managera, niezależnie od ustawień content-type w meta.
O co to biega?
[Pytanie]
Started by yarecki, Sep 20 2006 01:20 PM
5 replies to this topic
Posted 20 September 2006 - 01:20 PM
Posted 20 September 2006 - 04:49 PM
Etomite wysyła też nagłÃ³wki przez PHP i tam wysyła nagłÃ³wek, pobierając wartość z panelu. I przeglądarka z reguły używa kodowania przesłanego przez serwer jako "ważniejszego".
Można albo podmienić po prostu kodowanie w panelu lub pogrzebać w pliku index.php i tam wywalić odpowiednią linijkę. W wersji 0.6.1 Final (Prelude) jest to bodaj 403 linijka
Można albo podmienić po prostu kodowanie w panelu lub pogrzebać w pliku index.php i tam wywalić odpowiednią linijkę. W wersji 0.6.1 Final (Prelude) jest to bodaj 403 linijka
Posted 20 September 2006 - 05:13 PM
Tomasz, dzięki.
Wątek rozwinąłem także na forum ogólnym Etomite.
Dotarłem do takiej kwesti, że jak wszystko ustawie na utf8 (baza danych, content-type,manager), to zamiast polskich znaków są znaki zapytania.
Wątek rozwinąłem także na forum ogólnym Etomite.
Dotarłem do takiej kwesti, że jak wszystko ustawie na utf8 (baza danych, content-type,manager), to zamiast polskich znaków są znaki zapytania.
Posted 20 September 2006 - 05:23 PM
yarecki, on Sep 20 2006, 05:13 PM, said:
A czy tekst w bazie danych jest zapisany w kodowaniu UTF? Jeśli przenosisz bazę z serwera, gdzie na przykład miałeś ISO-8859-2, to trzeba też zadbać o przekodowanie danych.
Gdy ostatnio przenosiłem stronę pomiędzy serwerem w Polsce (domyślne kodowanie bazy iso) i próbowałem to przerzucić do serwera w stanach (domyślne kodowanie szedzkie) i jazd było z poprawnym przekodowaniem sporo... zwłaszcza przy starszych wersjach PhpMyAdmina.
Posted 20 September 2006 - 05:31 PM
Baza jest świeżo założona w utf8 na mysql 5.
Po przestawieniu managera na to kodowanie każde teksty wprowadzone przez menadżera (nowy dokument, zmiana moich danych jako usera) wyświetlane są źle tzn. ze znakami zapytania.
Po przestawieniu managera na to kodowanie każde teksty wprowadzone przez menadżera (nowy dokument, zmiana moich danych jako usera) wyświetlane są źle tzn. ze znakami zapytania.
Posted 20 September 2006 - 06:33 PM
Rozwiązanie znalezione w satrszych tematach.
Po każdym wybraniu bazy trzeba dodać "mysql_query("SET NAMES 'utf8'")".
Po każdym wybraniu bazy trzeba dodać "mysql_query("SET NAMES 'utf8'")".
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users