Jump to content

[Pytanie]

• You cannot reply to this topic
5 replies to this topic

#1 yarecki

Etomite Forum Newbie

• Member
  • 10 posts

Posted 20 September 2006 - 01:20 PM

Etomite dla strony używa kodowania z managera, niezależnie od ustawień content-type w meta.
O co to biega?

#2 TomaszTopa

Etomite Forum Newbie

• Member
  • 39 posts

Posted 20 September 2006 - 04:49 PM

Etomite wysyła też nagłÃ³wki przez PHP i tam wysyła nagłÃ³wek, pobierając wartość z panelu. I przeglądarka z reguły używa kodowania przesłanego przez serwer jako "ważniejszego".

Można albo podmienić po prostu kodowanie w panelu lub pogrzebać w pliku index.php i tam wywalić odpowiednią linijkę. W wersji 0.6.1 Final (Prelude) jest to bodaj 403 linijka

#3 yarecki

Etomite Forum Newbie

• Member
  • 10 posts

Posted 20 September 2006 - 05:13 PM

Tomasz, dzięki.
Wątek rozwinąłem także na forum ogólnym Etomite.
Dotarłem do takiej kwesti, że jak wszystko ustawie na utf8 (baza danych, content-type,manager), to zamiast polskich znaków są znaki zapytania.

#4 TomaszTopa

Etomite Forum Newbie

• Member
  • 39 posts

Posted 20 September 2006 - 05:23 PM

View Postyarecki, on Sep 20 2006, 05:13 PM, said:

Dotarłem do takiej kwesti, że jak wszystko ustawie na utf8 (baza danych, content-type,manager), to zamiast polskich znaków są znaki zapytania.

A czy tekst w bazie danych jest zapisany w kodowaniu UTF? Jeśli przenosisz bazę z serwera, gdzie na przykład miałeś ISO-8859-2, to trzeba też zadbać o przekodowanie danych.

Gdy ostatnio przenosiłem stronę pomiędzy serwerem w Polsce (domyślne kodowanie bazy iso) i próbowałem to przerzucić do serwera w stanach (domyślne kodowanie szedzkie) i jazd było z poprawnym przekodowaniem sporo... zwłaszcza przy starszych wersjach PhpMyAdmina.

#5 yarecki

Etomite Forum Newbie

• Member
  • 10 posts

Posted 20 September 2006 - 05:31 PM

Baza jest świeżo założona w utf8 na mysql 5.
Po przestawieniu managera na to kodowanie każde teksty wprowadzone przez menadżera (nowy dokument, zmiana moich danych jako usera) wyświetlane są źle tzn. ze znakami zapytania.

#6 yarecki

Etomite Forum Newbie

• Member
  • 10 posts

Posted 20 September 2006 - 06:33 PM

Rozwiązanie znalezione w satrszych tematach.
Po każdym wybraniu bazy trzeba dodać "mysql_query("SET NAMES 'utf8'")".

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users